3.6.2024
Euraleivos esillä Eurapäivillä 8.6.
Koko Suomi leipoo -ohjelmassa mukana ollut nuori insinööriopiskelija Siiri Helin suunnitteli Eura-leivoksen, jonka makumaailma löytää tiensä suoraan sydämeen. Herkullinen ja näyttävä leivos on maustettu alueen tutuilla ja ikiaikaisilla mauilla. Helin on kotoisin Eurasta ja leivokseen inspiraatiota on haettu esimerkiksi Euran nimikkokasvi pähkinäpensaasta.
Tarjoamme 8.-9. kesäkuuta järjestettävillä Eurapäivillä maistiaiset sadalle ensimmäiselle kunnanvirastolla 8.6. Tervetuloa juhlimaan Euraa ja euralaisuutta! Katso Eurapäivien koko ohjelma TÄÄLTÄ.
Kiinnostaako Euraleivoksen kokkailu itse? Katso videolta, miten leivos tehdään! Resepti alla.
Euraleivoksen resepti:
Pohja 30×20 neliövuokaan:
– 100g voita
– 300g kaurakeksejä
– 50g pekaanipähkinöitä
- Sulata voi ja anna hieman jäähtyä
- Murskaa kaurakeksit
- Lisää sulatettu voi keksimurskan joukkoon ja sekoita
- Painele keksimurska leivinpaperilla vuoratun vuoan pohjalle tiiviisti
- Paloittele pekaanipähkinät pieneksi ja ripottele keksipohjan päälle
- Laita pohja jääkaappiin kovettumaan ennen täytteiden lisäämistä
Omenakompotti:
– 3-4 vihreää omenaa
– 70g voita
– 3 rkl fariinisokeria
– 3 tl kanelia
- Pilko omenat mahdollisimman pieniksi paloiksi
- Lisää pannulle pilkotut omenat, voi, fariinisokeri sekä kaneli
- Kypsytä omenia miedolla lämmöllä, kunnes ne pehmenevät. Omenoihin
saa jäädä purutuntumaa - Anna kompotin jäähtyä kunnolla
- Nostele jäähtynyt omenakompotti keksipohjan päälle ja laita kylmään
odottamaan täytettä
Vaniljatäyte:
– 5 liivatelehteä
– 6 dl kuohu- tai vispikermaa
– 400g vaniljatuorejuustoa
– 1 dl sokeria
– 3 rkl vettä
- Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen
- Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi
- Vatkaa keskenään toisessa kulhossa vaniljatuorejuusto ja sokeri
- Kiehauta 3 rkl vettä pienessä kattilassa ja lisää joukkoon hyvin
puristetut liivatelehdet. Anna jäähtyä hetki - Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon koko
ajan vatkaten - Kääntele lopuksi kermavaahto seokseen
- Kaada täyte omenoiden päälle ja anna hyytyä muutama tunti tai yön yli
Kinuskikiille:
– 3 liivatetta
– 3 dl kuohukermaa
– 2.25 dl fariinisokeria
– tilkka vettä
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen
- Mittaa kattilaan kuohukerma sekä fariinisokeri
- Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 2 minuuttia
- Sekoita kuumaan kinuskiin hyvin puristetut liivatteet
- Anna kinuskin jäähtyä huoneenlämpöiseksi
- Kaada kinuski hyytyneen täytteen päälle
- Anna hyytyä kylmässä vielä pari tuntia
Koristelu:
– 2 dl vispikermaa
– 4 tl vaniljasokeria
– suklaata tai valmiita Deco Melts suklaanappeja
- Ota hyytynyt juustokakku vuoasta ja leikkaa sopivan kokoisiksi neliöiksi
- Sulata suklaata tai Deco Meltsejä
- Laita sulatettu suklaa pursotinpussiin ja tee sydämen muotoisia
koristeita esimerkiksi leivinpaperin päälle - Vatkaa vispikerma ja vaniljasokeri kovaksi vaahdoksi
- Pursota jokaisen leivoksen päälle kermavaahtoa haluamallasi tavalla,
esimerkiksi sydämen muotoiseksi - Laita jokaiseen vielä suklaakoriste
- Nauti!