Kauttuan koulu ja omakotialue
Kauttuan koulun kivikautinen asuinpaikka paljastui, kuten moni muukin euralainen muinaislöytö, opettaja Valtter Lyysaaren ansioista. Kiviesinelöydöt, niiden työstämisen yhteydessä syntyneet iskokset, hioinkivi ja keramiikka kertovat, että paikalla on asuttu noin 3 500 – 2 800 eaa.
Maakunnallisesti arvokkaan Kauttuan Omakotialueen tuntumaan rakennettiin Kauttuan suuri kivikoulu vuonna 1949. Sitä on laajennettu 1990-luvulla. Kauttuan koulussa on nyt noin 300 oppilasta.
Kauttuan tehtaat laajenivat merkittävästi 1940-luvun alussa, ja sotien jälkeen rakennettiin kokonaisia uusia asuinalueita, joissa rakennukset olivat identtisiä tai muistuttivat läheisesti toisiaan. Talot olivat puisia ja runkorakenteisia. A. Ahlström oli talotuotannossa hyvin omavarainen, sillä materiaali saatiin omista metsistä, Varkauden talotehtaat valmistivat elementit ja paikalliset rakennusmiehet pystyttivät talot. Näitä alueita olivat mm. Omakotialue, Kiiskinmäki, Lohiluoma sekä pienemmässä mittakaavassa Vohlonen, Harola ja Tyttötalot. Omakotialueesta rakennettiin työväestön asuinalue, ja tyyppitalon alueelle piirsi A.H. Gunnar Aspelin vuonna 1940. Talot avasivat ensi kertaa työväestölle mahdollisuuden erilliseen, perhekohtaiseen asuinympäristöön. Asukkaat vuokrasivat asuntoja tehtaan sosiaalitoimistosta, ja makosivat nimellistä vuokraa asumisestaan. Yhtiö myi asunnot yksityisomistukseen 1970-80-luvulta lähtien.