Kuvaaja: Minna Lääperi

25.8.2024

Kulttuurin monitoiminainen jää monen muistoihin Sirpa Wahlqvist 1960-2024

Euran kunnan pitkäaikainen kulttuuripäällikkö, FT Sirpa Wahlqvist menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen kotonaan 23.7.2024 Hän oli syntynyt Raumalla 16.7.1960 ja oli kuollessaan juuri täyttänyt 64 vuotta.

Sirpan elämä oli sekä ammatillisesti että harrastusten osalta hyvin laaja-alaista. Hänen ammatillinen osaamisensa näkyi ja vaikutti merkittävästi arjessa ja vapaa-ajan harrastuksissa. Hän arvosti suuresti karjalaisia, koivistolaisia sukujuuriaan. Perhe ja suku olivat Sirpalle tärkeitä. Vanhempiensa kuoleman jälkeen hänelle läheisiä olivat veljenpojat perheineen, erityisesti Maija ja Sanni, joiden isotäti hän oli.

Sirpa kirjoitti ylioppilaaksi 1979 Rauman Aronahteen lukiosta ja lähti opiskelemaan kemiaa Turun yliopistoon. Pian hän kuitenkin vaihtoi pääaineekseen kansatieteen, joka osoittautui koko elämän kestäväksi kiinnostuksen kohteeksi. Hän oli opiskeluaikana useana kesänä Rauman museossa tekemässä haastatteluja mm. asumisesta ja työelämästä.

Nuori humanististen tieteiden kandidaatti siirtyi Rauman maalaiskunnan raittius- ja kulttuurisihteerin virasta vuonna 1991 Euran kunnan kulttuurisihteeriksi. Samoissa tehtävissä hän ehti palvella Euran kuntaa 33 vuotta. Työssään hän ansioitui erityisesti esihistorian elävöittämisessä, teollisen perinteen ylläpitämisessä ja Alvar Aallon tuotannon esilletuomisessa. Sirpa osallistui kirjoittajana myös useiden julkaisujen tekemiseen.

Työssään Sirpa oli erittäin pidetty, idearikas ja käytännönläheinen toimija. Hän onnistui kokoamaan kunnan eri toimijat ja paikalliset järjestöt suunnittelemaan ja järjestämään yhdessä tapahtumia ja tilaisuuksia. Sirpa verkostoitui laajasti Eurassa, Satakunnassa ja koko Suomessa kulttuurialan toimijoiden kanssa. Sirpa näki ihmisten ja yhteisöjen vahvuudet ja saattoi erilaisia toimijoita yhteen, antoi tilaa ja luotti heidän osaamiseensa. Tällä tavalla syntyivät mm. Euran elokuvatapahtuma, Lasten tammikuu, Wanhan ajan leikkipäivä, Eura- päivä ja monet muut tapahtumat. Ansioistaan kotikuntansa tunnetuksi tekemisestä hänelle myönnettiin vuonna 2017 Pro Eura -mitali.

Vuonna 2012 Sirpa väitteli Turun yliopistossa tohtoriksi sotakorvauskuunareista: Sydämellä rakennetut seililaivat. Sotakorvauskuunareiden rakentaminen ja rakentajat F.W. Hollming Oy:n telakalla Raumalla 1945–1952. Väitöstyössään hän saattoi yhdistää karjalaiset juurensa, sukunsa historian, muistitiedon keräämisen ja rakkauden mereen monia kiinnostavaksi kokonaisuudeksi. Hänet kutsuttiinkin väitöksen jälkeen luennoimaan useaan tilaisuuteen sotakorvauskuunareiden rakentamisesta.

Sirpa ehti työnsä ohella ja monipuolisen osaamisensa ansiosta osallistua lukuisiin alansa valtakunnallisiin ja maakunnallisiin järjestöihin ja työryhmiin. Näistä merkittävimpiä olivat Turun ja Porin läänin taidetoimikunta, Alvar Aalto –kaupunkien verkosto ja Suomen kulttuurirahaston Satakunnan rahaston hoitokunta, jonka hän koki erityisen mieluisaksi. Paikallisesti hän osallistui mm. Alasatakunnan oppaiden ja Alasatakunnan Viherpeukaloiden toimintaan.

Sirpa harrasti vapaa-aikanaankin runsaasti kulttuuria. Hän kävi teatterissa, konserteissa ja näyttelyissä sekä luki paljon. Sirpa harrasti myös matkailua sekä kotimaassa että ulkomailla. Hänen viimeiseksi matkakseen jäi keväinen Lontoon reissu ystävien kanssa. Silti oma koti Kauttualla oli Sirpalle tärkein paikka, erityisesti sen hyvin hoidettu, rakas puutarha huvimajoineen. Sirpa teki puutöitä, neuloi koko ajan ja hän piti kokkaamisesta. Harrastusten tuotoksista pääsivät usein nauttimaan myös sukulaiset sekä ystävät.

Sirpaa jäävät kaipaamaan veli ja veljen pojat perheineen, laaja ystävien joukko ja lukuisat yhteistyökumppanit.

Minna Lääperi ja Juha Majalahti,
Sirpan pitkäaikaiset ystävät ja työtoverit

Takaisin listaukseen