(Kuva: Jan Eerala)

14.11.2023

Porin taidemuseon näyttely vierailulla Euran pääkirjastossa

Porin taidemuseo vierailee 15.11. – 21.12.2023 Euran pääkirjaston näyttelytilassa näyttelyllä, joka esittelee taidemuseon kokoelmiin kuuluvan Chorus sinensis -videoteoksen sekä teokseen liittyviä Jan Eeralan valokuvia. Euran kirjaston näyttely avaa Porin taidemuseon kokoelmia nähtäville laajemmin yleisöille Satakunnan alueella. Porin taidemuseo toimii alueellisena vastuumuseona Satakunnassa ja sen tehtävänä on kehittää kuvataiteen palveluita ja verkostoja yhteistyössä alueen kulttuuritoimijoiden kanssa. Näyttelyyn liittyy maksuttomia opastuksia ja työpajoja sisältävä yleisöohjelma. Näyttelyyn on vapaa pääsy. 

Chorus sinensis teoskokonaisuus koostuu kuoroteoksesta ja laajasta audiovisuaalisesta kuvamateriaalista, joka on toteutettu Selkämerellä vuosien 2019–22 aikana. Teos vie yleisön merimetsojen pesimäalueille. Suomen suurimpaan merimetsoyhdyskuntaan Rauman sataman edustalle. Porin Enäjärvelle, joka on ensimmäinen sisäjärvelle asettunut yhdyskunta. Marjakarille, Luvian saariston karulle ja puuttomalle ulkoluodolle, jolta merikotkat ajoivat pois siellä aiemmin pesineet linnut. Sekä Olkiluodon ydinvoimalan edustalla asuvaan yhdyskuntaan. 

Vuonna 1996 Itämerelle uudelleen asettuneiden lintujen historia ulottuu kauas menneisyyteen. 1900-luvun alussa merimetsot (Phalacrocorax carbo sinensis) häädettiin pesimäalueiltaan Suomen rannikoilta. Linnut palasivat lähes sata vuotta myöhemmin. Ne löysivät esivanhempiensa jättämät Itämeren ulkosaaret ja aloittivat pesintänsä alueella uudelleen, tällä kertaa Euroopan laajuisen suojelun alaisina. Lintujen lukumäärä kasvoi ensin nopeasti, mutta tasaantui sitten luonnon lakeja noudattaen. 
 
Merimetsojen satavuotisen poissaolon aikana itsenäisen Suomen kulttuuri kehittyi ja sen luontoa ja luontokappaleita kuvattiin taiteissa – niin kirjallisuudessa kuin sävel- ja kuvataiteissakin. Poissaolevina merimetsot unohdettiin. Ne jäivät ilman lauluja, kuvia tai runoja. 

Chorus sinensis kuorosävellyksen on tehnyt kansainvälisesti tunnettu äänitaiteilija ja säveltäjä Lau Nau. Teoksessa uuden sävelteoksen esittää Poseidon-kuoro. Teoksen audiovisuaalisesta osuudesta vastaa porilainen valokuva-, video- ja äänitaiteilija Jan Eerala. Kärsivällisyyttä, merentuntemusta ja merenkulkutaitoja vaativat kuvaukset on toteutettu Selkämerellä usean vuoden aikana.  

Kuoron merimetsoja simuloiva puvustus on taiteilija Merja Markkulan käsialaa. Kirjallisuudentutkija Karoliina Lummaa on tutkiskellut ihmisten ja merimetson yhteistä historiaa ja kulttuurisia kohtaamisia teokseen liittyvässä esseessä, joka on luettavissa näyttelyssä.  

Työryhmän kokoaja ja teoksen ideoija on merimetsoista parikymmentä vuotta sitten lumoutunut kuraattori Ulla Taipale, joka tuo työssään yhteen taiteita, luontoa, luonnontieteellistä tutkimusta ja ajattelua. Chorus sinensis teoskokonaisuuden ensiesitys oli Porin taidemuseossa vuonna 2022, mistä videoteos hankittiin myös taidemuseon kokoelmiin. Tämän jälkeen teos on nähty muun muassa Mäntän kuvataideviikoilla viime kesänä. Porin taidemuseo on teoksen osatuottaja. 

Näyttelyn yleisöohjelma sisältää kaikille avoimia näyttelyopastuksia sekä opastuksia ja työpajoja kouluille, päiväkodeille ja muille ryhmille. 

Avoimet näyttelyopastukset järjestetään tiistaina 21.11., 28.11., 5.12. (englanninkielinen) ja 12.12. kello 17:30. 

Opastukset ja työpajat ovat maksuttomia ja niistä vastaa kuvataiteilija Susa Pirttisalo. Yhteistyössä Euran kunnan kulttuuripalvelut. 

Lisätietoja antaa:

Arttu Merimaa, intendentti, arttu.merimaa@pori.fi  0447013965

Tiedustelut ja varaukset opastuksista ja työpajoista:

Susa Pirttisalo, kuvataiteilija, susa.pirttisalo@pori.fi  0504759019

Takaisin listaukseen