Näyttelyt
Huone 1. Euran emännän maailma
Nauravan lohikäärmeen ensimmäisessä huoneessa tutustutaan naisten elämään. Voit mm. perehtyä tekstiilien valmistukseen rautakautisilla menetelmillä sekä ihastella ensimmäistä Euran muinaispuvun ennallistusta, joka on kokonaan käsityötä. Puku perustuu Luistarin kalmistosta löydettyyn hautaan, josta löytyi runsaasti pronssikorujen alla säilyneitä tekstiilipaloja.
Vitriineissä on esillä Luistarin naisten hautojen esineistöä. Rikkaita hautoja on löydetty myös Käräjämäen kalmistosta, joka sijaitsee Eurajoen toisella puolella, vastapäätä Nauravaa lohikäärmettä. Runsaat korut, työvälineet ja aseet kertovat varakkaista isännistä ja emännistä – kaikilla ei suinkaan ollut varaa pronssikoruihin tai ulkomailta tuotuihin aseisiin.
Huone 2. Tashkenttiin ja takaisin – euralaisten viikinkiaikaisia kauppasuhteita
Näyttelyhuone esittelee muinaisten euralaisten kansainvälisiä suhteita. Huoneessa tutustutaan tarkemmin kauppiasnaisen ja hänen maailmalla matkaavan poikansa elämään. Vitriinien alkuperäiset esineet ovat peräisin Luistarin kalmistosta, esillä on mm. hopeakoristeinen loistomiekka. Mallinuket esittelevät viikinkiaikaista miesten muotia. Tässä huoneessa pääset myös kokeilemaan, kuinka painava viikinkiaikaisen miehen aseistus oli.
Huone 3. Elämää Eurajoen varrella
Kun talvi hiipi Pohjolaan, viikinkiajan ihmisten oli haettava suojaa pakkasilta ja asetuttiin savupirttiin. Elämää Eurajoen varrella -näyttelyhuone kertoo arjen elämisestä savupirtissä tuhat vuotta sitten. Hämärässä savuisessa asumuksessa asuivat ja tarinoivat isovanhemmat, vanhemmat ja lapset. Sama tila toimitti keittiön, olohuoneen ja makuuhuoneen virkaa. Näyttelyhuoneessa on esillä alkuperäisiä tuhat vuotta vanhoja esineitä Eurasta sekä ennallistuksia, joihin saa koskea. Perheen pienimmät pääsevät leikkimään leikkipaikalla vanhan ajan malliin. Huoneen keskellä on viikinkiaikaisen tolppasängyn ennallistus. Sängyn esikuva tulee Norjasta, mutta myös Eurasta on löydetty viikinkiaikaisen tolppasängyn jäänteitä. Näyttelyssä on siis lupa torkahtaa!
Huone 4. Maailman mullistukset näkyvät Luistarissa – Kalmiston viimeiset vuosisadat
Näyttely avautuu yleisölle 13.10.2022
Näyttelyn taustalla ovat uusimmat tutkimukset ja tiedot Luistarin rautakautisesta kalmistosta. Esimerkiksi kuva Euran emännän hauta-antimista on täydentynyt uusien tutkimuksien myötä. Tämä yksi kalmiston rikkaimmista hautauksista tehtiin viikinkiajan lopulla. Lisäksi uudet tutkimukset antavat tilaisuuden tarkastella näyttelyssä Luistarin hautauksia ja muutoksia sen kuuluisimman vainajan elinajan jälkeen. Tutustumme ristiretkiaikaan ja sitä seuranneeseen esineettömien hautauksien vaiheeseen. Tarkastelussa on ajanjakso viikinkiajan lopulta keskiajan alkuun 1000–1300. Hautaustavoissa havaitut muutokset liittyvät tapahtumiin ja muutoksiin Itämeren alueella, joka käytännössä vastasi muinaisluistarilaisen maailmaa.