Euran kunnan opetuksessa tieto- ja viestintäteknologia (TVT) on keskeisessä roolissa opetuksen uudistamisessa ja kehittämisessä. Kunnan kouluissa on otettu käyttöön erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja työkaluja, jotka tukevat oppilaiden oppimista sekä opettajien pedagogista työtä. Näiden teknologioiden avulla oppilaat voivat opiskella entistä joustavammin, syventää osaamistaan sekä kehittää tärkeitä digitaalisia taitoja, jotka ovat välttämättömiä nykypäivän työelämässä.

TVT:n hyödyntäminen opetuksessa mahdollistaa myös yksilöllisemmän oppimisen, sillä oppilaat voivat edetä omaan tahtiinsa ja saada välitöntä palautetta oppimisestaan. Lisäksi opettajat voivat käyttää erilaisia sähköisiä oppimateriaaleja ja sovelluksia monipuolistamaan opetusta ja tarjoamaan uusia tapoja tiedonhankintaan ja -jakamiseen. Näin Euran kunta varmistaa, että sen koulut ovat ajan hermolla ja pystyvät vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin.

Digitaalisen osaamisen ja tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen kokonaisuus muodostuu neljästä pääalueesta (Digitaalisen osaamisen kuvaukset – ePerusteet):

1) Käytännön taidot ja oma tuottaminen

2) Turvallisuus ja vastuullisuus

3) Tiedonhallinta sekä tutkiva ja luova työskentely

4) Vuorovaikutus

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen on yksi laaja-alaisen osaamisen taidoista (L5). Opetussuunnitelmassa määritellään osaamisesta seuraavasti:

”Tieto- ja viestintäteknologinen (TVT) osaaminen on tärkeä kansalaistaito sekä itsessään että osana monilukutaitoa. Se on oppimisen kohde ja väline. Perusopetuksessa huolehditaan siitä, että kaikilla oppilailla on mahdollisuudet tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen kehittämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään suunnitelmallisesti perusopetuksen kaikilla vuosiluokilla, eri oppiaineissa ja monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa sekä muussa koulutyössä.” (OPS 2016).

Oppilaiden TVT-osaamista kehitetään opetussuunnitelman perusteiden tavoitteiden mukaisesti. Ne on huomioitu seudullisessa opetussuunnitelmassa ja tarkennettu opetuksen järjestäjän ja koulujen omissa suunnitelmissa.

Opetuksessa käytettävät laitteet

Opetuksen järjestäjä vastaa laitehankinnoista ja ylläpitää tietoturvallista digitaalista toimintaympäristöä. Huolehdimme tasavertaisesta laitekannasta ja henkilöstön osaamisesta koulujen välillä. Koulujen tiloissa on langaton verkko ja laitteet, jotka mahdollistavat opetuksen laadukkaan toteutuksen.

Eurassa alkuopetuksessa sekä 3.-luokilla on käytössä yhteiskäyttölaitteina Chromebook-tietokoneita. ja pääsääntöisesti 4.-9. -luokan oppilailla on käytössään henkilökohtaiset Chromebook-laitteet. Euran kunta aloitti oppilaiden henkilökohtaisten Chromebookien hankinnan vaiheittain vuonna 2018 ja ensimmäistä kertaa lukuvuonna 2024-2025 laitteet ollaan hankittu leasing-rahoituksella.

Lukiolaisilla on käytössään laadukkaat henkilökohtaiset kannettavat tietokoneet.